EĞİTİM DEĞİŞİM ZİRVESİ - III

"Proaktif Öğretmen"

E-DER, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Gökyüzü Eğitim Kurumları işbirliği ile “Proaktif Öğretmen” temasını ele alacağımız, konferans, çalıştay ve atölye çalışmalarının yer alacağı programımıza akademisyenlerimiz, öğretmenlerimiz, eğitimcilerimiz ve eğitim gönüllüsü tüm dostlarımız davetlidir.

Ali KOCADAYI
E-DER Yön. Kur. Bşk.

📰 ZİRVE III HABER METNİ 👇

"Proaktif Öğretmen" Temalı III. EĞİTİM DEĞİŞİM ZİRVESİ Düzenlendi

“Lider Öğretmen Hem Öğreten Hem de Öğrenen Öğretmendir”

PROAKTİF ÖĞRETMEN ZİRVESİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

 

Eğitim ve Değişim Derneği (E-DER), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gökyüzü Eğitim Kurumları ve iş birliğiyle düzenlenen zirveye Gökyüzü Eğitim Kurumları ev sahipliği yaptı.

Program, İstanbul’dan ve farklı şehirlerden akademisyenler, eğitim yöneticileri, öğretmenler olmak üzere yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çalıştayların ve atölye eğitimlerinin yer aldığı “Proaktif Öğretmen” temalı program, 28 Mayıs 2022 tarihinde saat 10.00’da selamlama konuşmaları ve MEB Müşaviri Mustafa Altınsoy’un açılış konuşmasıyla Gökyüzü Eğitim Kurumları konferans salonunda başladı. Program, sabah ve öğleden sonra eş zamanlı olarak gerçekleştirilen çalıştay ve atölye eğitimlerinin ardından zirve kapanış bildirisinin okunması belge takdimleri ve hatıra fotoğrafının çekimiyle son buldu.

Zirve hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından açılış bölümünde söz alan Gökyüzü Eğitim Kurumları Yk. Bşk. Yusuf Ziya Aydın ve E-DER Yön. Kur. Başkanı Ali Kocadayı katılımcıları selamlayarak açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. Yusuf Ziya Aydın, böyle bir programa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaşırken katılımcıları selamlarken Kocadayı konuşmasında: “Nitelikli öğretmen” tabiriyle tabi pek çok şey kastedilmektedir Kastedilen tüm bu güzellikleri kapsamak üzere Eğitim Değişim Zirvelerimizin üçüncüsünü Proaktif Öğretmen temasıyla düzenliyoruz, emeği geçenlere katılım gösterenlere yönetim kurulumuz adına şükranlarımı arz ediyorum” cümlelerine yer verdi.

Program, MEB Müşaviri Mustafa Altınsoy’un konuşmasıyla devam etti. Altınsoy, Millî Eğitim Bakanlığı’nın en önemli sorununun, üzerinde çalışılması gereken en önemli konunun “öğretmen yetiştirme” konusu olduğunu belirterek bu konunun tesadüfe bırakılmayacak kadar önemli olduğunu vurguladı. Bakanlığın merkez teşkilatındaki en önemli birimin Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü olduğunu ifade eden Altınsoy konuşmasında, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın en önemli konusu ne bakan ve bürokrat değişikliği ne müfredat değişikliği ne fiziki ihtiyaçlar ne de bina sorunudur. En önemli meselemiz, öğretmen yetiştirme konusudur.” düşüncelerine yer verdi.

Program, zirve bilgilendirme bölümüyle devam etti. Zirve Düzenleme Kurulu Bşk. Ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi PARLAR, gün boyunca devam edecek olan programın işleyiş şeklini ve amaçlarını katılımcılarla paylaştı.

 

Zirve de icra edilen çalıştay ve atölye programları:

Çalıştaylar:

  • Öğretmenin Profesyonel Gelişimi Çalıştayı / Doç. Dr. İshak Arslan
  • Geleceğin Öğretmeni Çalıştayı / Dr. Öğr. Üyesi Arzu Çiftoğlu Çabuk
  • Dijital İçerik ve Materyal Üretimi Çalıştayı / Dr. Öğr. Üyesi Zebiniso Hüseyin Kamalova

 

Atölye Eğitimleri:

  • Eğitimde Kavram Haritaları Tasarımı ve Kullanımı /Mevlüt Kesman
  • Temel Canva Eğitimi ile Etkili Ders Sunumu Hazırlama / Mehmet Fatih Bütün
  • Proaktif Öğretmen / Ömer Kurddan

3 çalıştay ve 3atölye eğitimi olmak üzere 6 farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Saat 16. 30’a kadar eş zamanlı gerçekleşen çalıştay ve atölye eğitimlerinin ardından oturum başkanlarınca katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi ve ardından kapanış bölümüne geçildi. Zirve Düzenleme Kurulu Bşk Doç. Dr. Hanifi Parlar söz alarak Zirve Kapanış Bildirisini okuyarak günün değerlendirmesini ve özetini katılımcılarla paylaştı. Doç. Dr. Parlar yaptığı konuşmada zirveye ait tam metin sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını gerek kamuoyu ile gerekse ilgi makamlarla paylaşılacağını belirterek bildiri özetinden şu maddeleri paylaştı:

  • Lider öğretmen, öğrenen ve öğreten olmalı
  • Ben duygusundan çok biz duygusunu kavratabilmeli
  • Hikmete ulaşmada rehber olmalı.
  • Merak uyandırıcı bir dil kullanmalı
  • Lider öğretmen iyi bir gıda okuryazarı olmalı, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi hususunda bilinç kazandırmalı.
  • Lider öğretmen iletişimi kuvvetli olmalı, sadece öğrenciyle değil, gerektiğinde öğretmen veliyle de iyi iletişim içinde olmalı
  • Geleceğin öğretmeni interaktif eğitime çok önem vermeli, öğrencilerden de bir şeyler öğrenmeye açık olmalı, kendi öz gelişim sürecine öğrenciyi dahil etmeli
  • Öğrenciler üzerinde sosyal medyanın etkisi çok fazla olduğu için lider öğretmen sosyal medya okuryazarlığı konusunda bilgili ve dikkatli olmalı
  • Lider öğretmen öğrencileriyle güzel anı biriktirmeli. Ders dışında piknik, çay kahve sohbeti, iftar vb. programlarda onları iyi tanımalı, onlarla güzel ve kaliteli vakit geçirmeli, ortak zaman paylaşmalı

PROGRAM AKIŞI

EĞİTİM DEĞİŞİM ZİRVESİ –  III  

28 Mayıs Cumartesi

09.30             Kayıt KAbul

10.00             Selamlama Konuşmaları

    • Yusuf Ziya AYDIN / Gökyüzü Eğitim Kurumları YK Bşk.

    • Ali KOCADAYI / E-DER Eğitim ve Değişim Derneği YK Bşk.

    • Soner CAN / Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü

10.30             Açılış Konuşması / Çağrılı Konuşmacı

    • Mustafa ALTINSOY  / MEB Müşaviri

11.00              Zirve Bilgilendirme

    • Doç. Dr. Hanifi PARLAR – Zirve Düzenleme Kurulu Bşk / Ticaret Üniv. Öğretim Üyesi

11.15              Günün Anısına Fidan Sertifikası Takdimleri

11.30              Çay Molası

11.50              1. Paralel Oturumlar  (Çalıştay ve Atölye Eğitimleri)

13.00             Öğle Arası / Yemeği

14.00             2. Paralel Oturumlar  (Çalıştay ve Atölye Eğitimleri)

15.00             Çay Molası

15.20             3. Paralel Oturumlar   (Çalıştay ve Atölye Eğitimleri)

16.30             Zirve Kapanış Programı ve Kapanış Bildirisi

ATÖLYE EĞİTİMLERİ

Mevlüt KESMAN:

    • Eğitimde Kavram Haritaları Tasarımı ve Kullanımı

Mehmet Fatih BÜTÜN:

    • Temel Canva Eğitimi ile Etkili Ders Sunumu Hazırlama

Ömer KURDDAN:

    • Proaktif Öğretmen

Atölye Eğitimleri

Eğitimde Kavram Haritaları Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Kavram Haritaları Tasarımı ve Kullanımı

 Eğitim öğretim sürecinde öğrencilere konuları etkili olarak sunulmasına katkı sağlayan kavram haritalarının tasarımı ve kullanımı pratik ipuçları ve önemli detayları ile ele alınacaktır. Bu atölye kapsamında zahmetsizce kullanılabilecek hem web tabanlı hem de masaüstü programlar üzerinden uygulamalı bir atölye çalışması yapılacaktır.

Temel Canva Eğitimi ile Etkili Ders Sunumu Hazırlama

Temel Canva Eğitimi ile Etkili Ders Sunumu Hazırlama

İçerik Başlıkları:
• Canva Nedir?
• Canva Özelliklerine Bakış
• Canva ile Ders Sunumu Hazırlama
• Etkili Sunum Teknikleri

Bu eğitimle birlikte öğretmenlerimiz eğitim öğretim sürecinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan ders sunumlarını etkili sunum teknikleri ışığında Canva adı verilen ve şu an için öğretmenlerin en çok kullandığı dijital araç ile nasıl daha profesyonel ve etkili bir şekilde hazırlayabileceklerini temel düzeyde öğreneceklerdir.

Proaktif Sınıf Yönetimi

Proaktif  Sınıf  Yönetimi

Eğitim öğretim ortamlarında zaman, mekan , ilişkiler, eğitim içeriği , fayda, kriz çözümleri , memnuniyet gibi yönetilmesi gereken parametrelerin günümüze uygun çözüm önerileri ele alınacak, küçük uygulamalar ile örneklendirecektir.

Eğitimciler

Mevlüt SEKMAN

İSTANBUL / Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Konya Akşehir doğumlu olan Mevlüt KESMAN, 2009 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını öğretim programlarının niteliği üzerine hazırladığı tezi ile Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünde tamamladı.

2009-2018 yılları arasında İstanbul; Küçükçekmece, Sultanbeyli ve Pendik ilçelerinde çeşitli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptı. 2018 yılından itibaren ise Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro biriminde ilçe çapında geliştirilen ve aktif olarak yürütülen eğitim odaklı çeşitli projelerde aktif görevine devam etmektedir.

Deneme sınavı, yaprak test ve konu anlatımlı soru bankası gibi birçok sınavlara hazırlık kitabının yazım ve editörlüğünü yapmıştır. Ayrıca 2013 – 2018 yılları arasında MEB tarafından hazırlanan birçok ders kitabının hazırlık sürecinde görsel tasarım uzmanı, editör veya yazar olarak aktif görev almış böylece basılı ve interaktif birçok eğitsel materyalin tasarımını yaparak ülkemizin farklı bölgelerinde görev yapan öğretmen ve öğrencilerin kullanımına sunmuştur.

Eğitsel Materyal Geliştirme, Eğitimde Teknolojik Araçların Etkili Kullanımı, İnteraktif Eğitim Uygulamaları, Ölçme Değerlendirme Standartlarına Uygun Soru Yazımı, Eğitimde Ölçme, Değerlendirme ve Analiz, Eğitsel Senaryo Yazımı, Web Tabanlı Eğitim Uygulamaları, Eğitim Odaklı Dijital Yayıncılık, Akıllı Tahta Uyumlu E-içerik Geliştirme gibi çeşitli başlıklarda seminer ve atölye çalışmaları ile başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere ülkemiz eğitiminin paydaşlarına eğitimler vermektedir.

Mehmet Fatih BÜTÜN

BURSA / İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Erzincan doğumlu olan Mehmet Fatih Bütün ilk ve ortaokul tahsilini Erzincan’da lise tahsilini ise Bursa’da tamamladı. 1995 yılında girdiği Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2000 yılında mezun oldu. Aynı yıl özel sektörde öğretmenliğe başlayan Mehmet Fatih Bütün, 2010 yılından itibaren ise Millî Eğitim Bakanlığında bu görevine devam etmektedir.

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme noktasında 20 yılı aşkın bir süredir çalışan Mehmet Fatih Bütün, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün çeşitli hizmet içi faaliyetlerinde eğitim görevlisi ve eğitim yöneticisi olarak görev aldı. Bir çok ulusal yarışmada TEDES adını verdiği Teknoloji Destekli Esnek Sınıf Tasarımı noktasında dereceler aldı. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Eğitimde Teknoloji Zirvesine iki kez Din Öğretiminde Teknoloji Kullanımı ve TEDES Modelinin tanıtımı konularıyla katılarak akademisyen ve öğretmenlere brifingler verdi.

Halen Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE biriminde öğretmenlerimize yönelik gerçekleştirilen eğitim platformunda kendi alanına giren Öğretim Teknolojileri, Materyal Geliştirme, Dijital Eğitim İçerikleri Geliştirme ve Flipped Learning modelinin yerli ve milli şekli olan “Teknoloji Destekli Esnek Ders ve Sınıf Tasarımı” alanlarında eğitim vermeye devam ediyor.

Mehmet Fatih Bütün evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

Ömer KURDDAN

İSTANBUL / Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Sakarya Üniversitesi’nde Teknik Eğitim Fakültesini ve ardından Fen bilimleri Enstitüsü’nde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.

Öğretmenlik mesleğinin yanısıra 1998 yılından itibaren eğitim odaklı çalışan yurt içi ve yurt dışı STK larda yöneticilik görevlerinde gönüllü olarak yer aldı.

Yurt dışı kamu görevi sınavlarını kazanarak uluslararası bir üniversitede 2 yıl öğretim görevlisi, 1 yıl yönetici olmak üzere toplam 3 yıl çalıştı.

ISO 9001 ve 14001 alanlarında baş denetçi, ISO 18001 ve 16949 da denetçi oldu. Çeşitli illerde kamu ve özel sektörde denetçilik yaptı.

Tübitak Tüsside’de danışman olarak görev yaptı

Özellikle 17-24 yaş aralığı için çeşitli eğitim tasarımları yaparak projelendirdi. Farklı bölgelerdeki milli eğitim müdürlükleri ve kent konseyleri işbirlikleri ile yürürlüğe alınan projelerinde yürütücülük ve eğitmenlik görevlerinde bulundu.

Kamudaki yöneticilere yönelik farklı akademilerde kurucu ve eğitmen olarak görevler aldı.

Kamu kurumlarının stratejik planlarının oluşumunda görevler aldı.

Çeşitli üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, kamu kurumları, belediyeler ve özel işletmelerde; sistem kurulumu, yönetimi ve danışmanlığı, proje yönetimleri, düşünme sistemleri, bireysel gelişim, iletişim gibi konularda eğitimler verdi.

Halen bir okulda öğretmenliğe, Pendik Kaymakamlığı proje ofisi koordinatörlüğüne, uluslararası bir STK nın alan danışmanlığına , kamu ve özel sektörde yönetim ve sistem danışmanlığına, denetçiliğine ve eğitmenliğine, yönetici akademileri eğitmenliğine, gençler için oluşturduğu projeleri yürütmeye devam etmektedir.

ÇALIŞTAYLAR 

  • Öğretmenin Profesyonel Gelişimi    

  • Geleceğin Öğretmeni

  • Dijital İçerik ve Materyal Üretimi

 

ÇALIŞTAY MODERATÖRLERİ

  • Doç. Dr. İshak ARSLAN

  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Çiftoğlu ÇABUK

  • Dr. Öğr. Üyesi Zebiniso KAMALOVA

Çalıştay ve Moderatörleri

Öğretmenin Profesyonel Gelişimi

  • Öğretmenin Profesyonel gelişiminde öğretmen ve yönetici sorumlulukları

  • Öğretmen Gelişiminde MEB, Üniversite, STK iş birlikleri ve önemi

  • Öğretmen Gelişiminde Etkili Mesleki Eğitim Faaliyetleri (hizmet içi eğitim, kurs, atölye çalışmaları, hareketlilik programları, iyi örnekler vb)

Okuma/İnceleme Önerileri:
https://dergipark-öneri-1
https://dergipark-öneri-2
https://dergipark-öneri-3

Geleceğin Öğretmeni

·         Geleceğin Dünyasında Lider Öğretmenlik

·         Geleceğin Öğretmenliğinde Temel Kavramlar: Farkındalık, Değişim, Gelişim, Girişimcilik, Kritik Analitik Düşünme, Etkili İletişim, Öz Gelişim

·         Yeni Nesil Öğretmen-Öğrenci İlişkilerinde  Dikkat Edilecek Konular

Okuma/İnceleme Önerileri:

https://dergipark-Öneri/1
https://dergipark-Öneri/2
https://dergipark-Öneri/3

Dijital İçerik ve Materyal Üretimi

·         Proaktif Öğretmenin Dijital Okuryazarlığı ve Temel Dijital Becerileri

·         Dijital Eğitim ve Dijital Materyal İçin Fırsatlar ve Tehditler

·         Dijital İçerik Üretmenin Psiko-pedagojik İlkeleri

Okuma/İnceleme Önerileri:

https://dijital-cagin-ogretmenleri-nasil-olmali/Öneri-1
https://drive.google.com/Öneri-2
https://drive.google.com/Öneri-3

📍 PROGRAM YERİ

Adres: Esenkent, Nadire Cd. No: 57, 34844 Maltepe / İstanbul

Gökyüzü Eğitim Kurumları 👉 Konum için TIKLAYINIZ

📷PROGRAM FOTOĞRAFLARI

Zirve Düzenleme Kurulu

  • Doç. Dr. Hanifi Parlar – Zirve Düzenleme Kurulu Bşk. / İstanbul Ticaret Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı

  • Ali Kocadayı / E-DER Eğitim ve Değişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

  • Kemal Sarı / Gökyüzü Eğitim Kurumları Genel Müdürü

  • Doç.Dr. İshak Arslan / İstanbul Ticaret Üniversitesi

  • Öğr. Üyesi Arzu Çiftoğlu Çabuk / İstanbul Ticaret Üniversitesi

  • Öğr. Üyesi Zebiniso Kamalova / İstanbul Ticaret Üniversitesi

🤝 PROGRAM PAYDAŞLARI